Καλό Μήνα και Καλό Καλοκαίρι.

Με τον Ιούνιο μπαίνουμε και επίσημα στο καλοκαίρι. Με ανεβασμένη διάθεση και θερμοκρασία το 5ο τεύχος των Ψυχολογικών Γνωμών είναι εδώ.

Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Δωροθέας Λοίζου, σχετικά με το τι είναι η «Συμβουλευτική Ομηλίκων» δηλ. ατόμων που βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή, εξελικτική, κοινωνική ή/ και ακαδημαϊκή φάση με κάποιον άλλους και πόσο βοηθητική μπορεί.

Στη συνέχεια θα βρείτε το άρθρο της Ευτυχίας Παπατζανάκη που μας εξηγεί τι είναι το «Neuroimaginative Gestalting – NIG» πως αυτή η πρωτότυπη μέθοδος συστημικού τρόπου εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική,  τόσο σε ατομικές συνεδρίες όσο και σε ομάδες.

Ο Μανώλης Ισχάκης μας περιγράφει το «NLP – Νευρογλωσσικός προγραμματισμός». Από ποιες θεωρίες προήρθε, ποιες είναι οι βασικές αρχές του, πως εφαρμόζεται και σε ποιους τομείς στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει.

Ακόμα, η Κατερίνα Κοτσιρίλου μας μιλάει για το βιβλίο της «Ο Ολική Συλλαβή», μια μέθοδο ανάγνωσης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία) έχουν κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά την δυσκολία στο να μάθουν να αναπαράγουν και να διαχειριστούν τον γραπτό λόγο αλλά ο τρόπος που μαθαίνουν διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί. Με αυτό το βιβλίο προσπαθούν να μάθουν ανάγνωση με έναν άλλο τρόπο από αυτόν που διδάσκονται καθημερινά στα σχολεία.

Επίσης, η Μάρσα Κολέτση και η Ελένη Τράγου μας μιλάνε για την «Επικινδυνότητα στην Ψυχική Υγεία» δηλαδή το βαθμό στον οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους. Το εύρος του κινδύνου και τους τρόπους αξιολόγησης της επικινδυνότητας, μέσα από ένα απόσπασμα από το βιβλίο τους: «Κλινική αξιολόγηση & συμβουλευτική: Από τη θεωρία στην πράξη».

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην έννοια, στη σημασία και στη χρησιμότητα της κλινικής αξιολόγησης στο χώρο των κοινωνικών επιστημών.

Μην παραλείψετε να δείτε τον Πίνακα Ανακοινώσεων, για να μάθετε πως μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, τόσο σε θέματα ψυχολογίας αλλά και όλων των επιστημών. 

Όπως πάντα, να ενημερωθείτε για Συνέδρια και Ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό τους προσεχείς μήνες.

Και σε αυτό το τεύχος έχετε τη δυνατότητα να διαβάστε τα βιογραφικά των συγγραφέων αλλά και να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο ευρετήριο.

 

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι δίνοντας το e-mail σας μπορείτε να λαμβάνετε κάθε καινούργιο τεύχος του περιοδικού αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.

 

Περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας γνώμες και να μας στείλετε τα άρθρα σας που ενδεχομένως να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε στις σελίδες του περιοδικού.

 

Καλή σας ανάγνωση.

 

Φιλικά,

Επικινδυνότητα και Ψυχική Υγεία

Η επικινδυνότητα εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους. Το εύρος του κινδύνου ως προς τον εαυτό εκτείνεται από μικρό, όταν ο θεραπευόμενος δεν παρουσιάζει αυτοκτονικό ιδεασμό (σκέψεις αυτοκτονίας), έως μεγάλο, όταν παρουσιάζει αυτοκτονικές ενορμήσεις και μπορεί να οδηγηθεί και στον εκούσιο τερματισμό της ζωής του.

Η Ολική Συλλαβή

Μια μέθοδος ανάγνωσης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι μια πραγματική περιπέτεια που ενθουσιάζει και τους δάσκαλους και τα παιδιά που προσπαθούν να μάθουν ανάγνωση με έναν άλλο τρόπο από αυτόν που διδάσκονται καθημερινά στα σχολεία .

Neuro-Ιmaginative Gestalting – NIG

Μια θεραπευτική  τεχνική δημιουργίας και εξέλιξης εσωτερικών εικόνων

Το  Neuroimaginative GestaltingNIG  είναι μια πρωτότυπη μέθοδος συστημικού τρόπου εργασίας στην ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική,  σε ατομικές συνεδρίες και  ομάδες.

Την  ανέπτυξε η  Eva Madelung και εξελίχθηκε  περαιτέρω από την Barbara Innecken. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να ενσωματωθεί  η συστημική προσέγγιση στην ατομική

Συμβουλευτική Ομηλίκων

Τι είναι η συμβουλευτική ομηλίκων;

Σε μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουμε τον όρο «συμβουλευτική ομηλίκων», ας δούμε τα δύο μέρη που τον αποτελούν:

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP

Ποια είναι η ιστορία και τι είναι ο NLP:

Πάνε πολλά χρόνια τώρα, που ο θεραπευτής Gestalt Richard Bandler και ο γλωσσολόγος John Grinder ένωσαν όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τις δυνάμεις τους με στόχο να ανακαλύψουν ΠΩΣ μερικοί άνθρωποι έχουν σταθερά και εξαιρετικά αποτελέσματα στη ζωή τους.


 

Subscribe to RSS - Τεύχος #5