×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Το βιβλίο «Παθήματα Γονέων» γράφτηκε από δυο ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές τον Γιώργο Κίσσα και τη Χριστίνα Μιχαλοπούλου και κυκλοφορεί από την εκδόσεις Αρμός.

Οι δυο θεραπευτές συντόνισαν τέσσερις συναντήσεις με γονείς, που καταγράφονται στο βιβλίο, σε ένα είδος ανοιχτών συζητήσεων πάνω σε αυτά που οι ίδιοι οι γονείς παθαίνουν καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι η προσέγγιση των δυο συγγραφέων που  πιστεύουν ότι για να βοηθήσεις ένα δυσκολεμένο παιδί δεν γίνεται παρά να αρχίσεις και να συνεχίσεις με τους γονείς του.

Τα προβλήματα όπως λένε και οι δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών είναι οικογενειακά προβλήματα.

Επίσης, συμπληρώνουν ότι μέσα από την εμπειρία τους, έμαθαν ότι όποτε ένας γονιός δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην ανατροφή του παιδιού του είναι γιατί σ’ αυτή την ηλικιακή περίοδο και ο ίδιος σαν παιδί είχε αντίστοιχα τα περισσότερα προβλήματα.

Στα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου καλύπτεται αρχικά η φάση που οι γονείς περιμένουν και υποδέχονται το παιδί τους μέχρι την ηλικία των 3ετών.

Κατόπιν καταπιάνονται με το θέμα του φύλου και της σεξουαλικότητας των παιδιών και αναφέρονται στις ηλικίες 3-8 ετών. Στη συνέχεια συζητιούνται δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και τίθενται θέματα ορίων και αυστηρότητας. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε θέματα εφηβείας, ανεξαρτησίας και καλύπτει παιδιά ηλικίας 12-17 χρονών.

Το βιβλίο «Παθήματα γονέων» διαβάζεται ευχάριστα, τολμά να πει αλήθειες και στέκεται δίπλα στους γονείς που μέσα από την προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους καταδύονται στις δικές τους αναμνήσεις και βιώματα.  Μέσα στο κείμενο υπάρχουν πολλές ερωτήσεις γονιών όπως θα τις διατύπωνε ο καθένας αγγίζουν απορίες και διλλήματα που οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

 «Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι σε πολλά ζευγάρια και οικογένειες που βλέπουμε, που υπάρχει ασφαλώς φυσική παρουσία του πατέρα και της μητέρας, οι πατεράδες (απλώς περιγράφω τώρα, το γιατί είναι άλλη ιστορία) αποσύρονται σιγά-σιγά με το που έρχεται στο προσκήνιο ένα παιδί.

Όταν λέει η Χριστίνα «όχι ερωμένη, μητέρα του παιδιού», εγώ το φαντάζομαι ως εξής: το να αγκαλιάζεις ένα βρέφος είναι μια απέραντη ηδονή· να μην πάρεις όλη την ηδονή σαν μάνα από το βρέφος, να πας στον άντρα σου να πάρεις την περισσότερη ηδονή. Στο βρέφος να δώσεις και να πάρεις ηδονή με μέτρο, αυτό είναι χρήσιμο για το παιδί· και εκεί για μένα είναι σημαντικό να μπει σαν σφήνα ο πατέρας… να διεκδικήσει τη γυναίκα του».

Ως επίλογο κράτησα ένα ακόμα απόσπασμα από το βιβλίο: «Γονείς δεν γεννιόμαστε ούτε γινόμαστε σπουδάζοντας σε σχολεία…γονείς μας καθιστούν κυρίως τα παθήματα μας κοντά στα παιδιά μας και σε όσους μας τοποθετούν σε γονεϊκό ρόλο».

 

Εκδόσεις Αρμός

Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα

Τηλ.:210 3304196

www.armosbooks.gr

ISBN:978-960-527-786-4