×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Σε μια «προκλητική & δύσκολη» περίοδο, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά, τι βοηθά μια γυναίκα να ξεπερνά τις δυσκολίες & να βγει «νικήτρια ζωής»; Μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό στη πράξη, στη καθημερινότητα, στις σχέσεις της, αλλά πάνω από όλα στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας, ακόμα και αν αυτή είναι δύσκολη ;

Η γυναίκα αυτή έχει «διαφορετικά», εξωτερικά ή/και εσωτερικά, χαρακτηριστικά και καταφέρνει να ξεπερνάει τις δυσκολίες & τους φόβους της;

Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τι μπορεί να κάνει μια τέτοια γυναίκα, ώστε να κατανοήσουμε & να υιοθετήσουμε, μερικά στοιχεία της.

Η νικήτρια ζωής γυναίκα:

 1. Παρ’ όλες τις δυσκολίες & αντιξοότητες προσπαθεί να σκέπτεται θετικά και να μην αφήνει το δράμα να κατευθύνει τις επιλογές της.

  Η «δυνατή» γυναίκα επικεντρώνεται σε αυτά που της δίνουν χαρά και αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω το φόβο και ότι την φορτίζει αρνητικά, όσο και αν αυτό ακούγεται δύσκολο. Εστιάζεται στα θετικά ερεθίσματα και εμπειρίες, ώστε να ξεπερνά τα αρνητικά.

 2. Δε σπαταλά χρόνο στην αυτολύπηση, αλλά αποφασίζει με θάρρος και τόλμη «να κάνει» πρακτικές και ψυχολογικές κινήσεις & να παίρνει αποφάσεις

  Καταλαβαίνει ότι η αυτολύπηση είναι ένα «χαμένο συναίσθημα» και δεν ξοδεύει χρόνο σε αυτό. Αντίθετα αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής, δουλειάς και συναισθημάτων της, διορθώνοντας ότι μπορεί να βελτιώσει. Γνωρίζει ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε δίκαιη. Εκτιμά ό,τι έχει, μαθαίνει από τα λάθη της, σε συναισθηματικό, επαγγελματικό & διαπροσωπικό επίπεδο, προχωρά, εξελίσσεται.

 3. Μαθαίνει να εκτιμά και να ικανοποιείται από τις «μικρές χαρές» της ζωής. Είναι ευγνώμων & ξέρει ότι δεν χρειάζεται «πολλά» για να είναι αληθινά ευτυχισμένη

  Ξέρει καλά πως η ευτυχία είναι μια στάση ζωής, που δεν εξαρτάται από την επίλυση όλων των προβλημάτων, ούτε συνδέεται μόνο με την απόκτηση υλικών αγαθών, κοινωνικού γοήτρου, κτλ. Η ευτυχία βρίσκεται στην εκτίμηση των απλών καθημερινών πραγμάτων. Η δυνατή, με «Συναισθηματική Νοημοσύνη», γυναίκα αναγνωρίζει, εκτιμά και αναπτύσσει ευγνωμοσύνη για τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής, όπως αυτή είναι σήμερα, παρά τις δυσκολίες.

 4. Δε συγκρίνει την προσωπική της ζωή, ή/και επαγγελματική της πορεία με αυτή των άλλων

  Γνωρίζει ότι η σύγκριση είναι ο «εχθρός» της ευτυχίας. Κάνει το καλύτερο που μπορεί και γνωρίζει ότι ο καθένας έχει το δικό του χρόνο και τρόπο εξέλιξης και δική του πορεία ζωής, πράξης, γνώσης. Ο καθένας έχει έρθει για να πάρει τα δικά του μαθήματα ζωής.

 5. Δε ζηλεύει την ευτυχία και επιτυχία άλλων

  Η «δυνατή», με συναισθηματική ευφυΐα & ωριμότητα γυναίκα εκτιμά την επιτυχία των άλλων και δεν ζηλεύει, ούτε συγκρίνεται. Δεν «ξοδεύεται» στον άχρηστο φθόνο. Δουλεύει σκληρά, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, στον εαυτό της και κτίζει το μέλλον της με αισιοδοξία, βασισμένη στις δυνάμεις της και στην εσωτερική της πίστη.

 6. Δεν περιμένει η επιτυχία στη ζωή να έρθει άμεσα και εύκολα

  Δε βλέπει τις αποτυχίες ή/και καθυστερήσεις σαν λόγους παραίτησης από την προσπάθειά. Δεν την ακινητοποιεί ο φόβος και η ανασφάλεια της αλλαγής.  Αντίθετα χρησιμοποιεί τις αλλαγές σαν εμπειρίες & μαθήματα αυτοβελτίωσης.

 7. Δε λέει «δεν μπορώ»

  Γνωρίζει πως όποιος θέλει κάτι πολύ, βρίσκει τρόπο να το πραγματοποιήσει. Η δυνατή γυναίκα δεν λέει: «αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές θα ήθελα να, θα έκανα» ή «αν ήμουν πιο…. θα μπορούσα να» και το αντικαθιστά με: το  «θέλω»  ή «το μπορώ» & «παρ’ όλες τις δυσκολίες θα αγωνιστώ να το πραγματοποιήσω». Έτσι  κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα !

 8. Δεν αφήνει το φόβο για το άγνωστο, τους πειρασμούς, τις δυσκολίες, τα εμπόδια να την αποσπούν

  Επικεντρώνεται στα όνειρά και στόχους της και δεν τα θυσιάζει για κάτι εφήμερο. Περιμένει τη κατάλληλη περίοδο με και τα πραγματοποιεί !

 9. Δεν νοιώθει «ανυπόμονη»

  Γνωρίζει ότι τα «καλά πράγματα» έρχονται σ’ αυτούς που προσπαθούν και εργάζονται, με υπομονή και επιμονή, για να πετύχουν το στόχο τους.

 10. Δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη

  Παραδέχεται με ειλικρίνεια τα λάθη της και μαθαίνει από αυτά, αποκτώντας πείρα και γνώση για τη συνέχεια του «ταξιδιού» της.

 11. Δεν αντιστέκεται στην αλλαγή

  Αποδέχεται και δοκιμάζει προκλήσεις και αλλαγές, γνωρίζοντας πως πολλές φορές είναι αδύνατο να τις αποφύγει. Γνωρίζει ότι η αλλαγή είναι από τα πιο σίγουρα κομμάτια της ζωής. Έχοντας πίστη στις ικανότητες της, προσαρμόζεται στις αλλαγές με ευελιξία.

 12. Δε σπαταλά χρόνο και ενέργεια για ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει

  Αντιλαμβάνεται ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι η στάση της απέναντι στην ίδια τη ζωή και στους άλλους. Γνωρίζει ότι η ψυχική γαλήνη έρχεται, όταν δεν επιτρέπει σε εξωτερικά, τυχαία γεγονότα να την κλονίσουν συναισθηματικά. Η ίδια είναι «η Δημιουργός Πραγματικότητάς της», και όχι οι εξωτερικές συνθήκες.

 13. Δεν κολλά στη κριτική των άλλων γι’ αυτήν

  Ακούει τη καρδιά της και τη διαίσθηση της. Γνωρίζει ότι τα λόγια των άλλων αντανακλούν τη δική τους πραγματικότητα, όχι τη δική της. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά μπορεί να προσέξει τον τρόπο που αντιδρά στην εξωτερική κριτική. Το φίλτρο είναι πάντα δικό της.

 14. Δεν πιστεύει πως όλοι τριγύρω είναι πάντα αρνητικοί και εχθρικοί.

  Επιλέγει να βλέπει τα θετικά στοιχεία στους άλλους. Με αυτό τον τρόπο έλκει το καλό & θετικό και τροφοδοτεί με καλοσύνη τον ίδιο της τον εαυτό.

 15. Δεν είναι η προτεραιότητά της να τα έχει καλά με όλους

  Δε φοβάται να πει «όχι», να βάλει όρια και να εκφράσει την άποψή της. Προσπαθεί να είναι δίκαιη και υπομονετική, αλλά όταν χρειάζεται αποδέχεται την κριτική των άλλων όταν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους. Τελικά γνωρίζει ότι δεν μπορούμε (και ίσως δεν πρέπει) να αρέσουμε σε όλους. «Όταν αρέσουμε σε όλους τελικά δεν αρέσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό.»

 16. Δεν πιστεύει πως είναι ποτέ αργά να κάνει μια νέα αρχή

  Επειδή δεν εξελίσσονται όλα στη ζωή μας όπως τα περιμένουμε ή θέλουμε, η «δυνατή συναισθηματικά» γυναίκα γνωρίζει ότι δεν είναι λόγος να απογοητευτεί ανεπανόρθωτα και να «χάσει» τον εαυτό της. Παρά τις απογοητεύσεις, αποτυχίες και δυσκολίες, ακόμα και φόβο, συνεχίζει να αγωνίζεται, να πιστεύει, να προσπαθεί, να ονειρεύεται, να ελπίζει, να πραγματοποιεί. Τελικά ζει τη ζωή της με αξίες και πιστεύω, δίνοντας τον αγώνα της, με τον καλύτερο τρόπο.

 17. Χρησιμοποιεί χιούμορ για την αντιμετώπιση δυσκολιών

  Ξέρει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις το χιούμορ, η αισιόδοξη πλευρά και η θετική αντιμετώπιση της ζωής την βοηθά να ανταπεξέλθει τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

 18. Κατέχει τη γνώση ότι: Αυτό που μετράει δεν είναι πόσες φορές κάποιος πέφτει, αλλά πόσες φορές σηκώνεται

  Τελικά γνωρίζει καλά ότι αυτό που μετράει δεν είναι πόσες φορές κάποιος πέφτει μετά από κάποια αποτυχία, δυσκολία, απόρριψη, ακόμα και από έντονη φοβία, αλλά «πόσες φορές και με πιο τρόπο σηκώνεται και συνεχίζει.

  Ο τρόπος αυτός την κάνει «Συναισθηματικά Δυνατή», Επιτυχημένη, Ευτυχισμένη, Ισορροπημένη και Νικήτρια ζωής!

Αρθρογράφος

Συμβουλευτική/Eκπαιδευτική Ψυχολόγος