×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: «Δυο γονείς για την ανατροφή του παιδιού» από τη μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση(MKO) ΓΟΝ.ΙΣ.

Συγγραφείς του είναι ο Kyle Pruett, MA, διακεκριμένος παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Μελέτης του Παιδιού στο πανεπιστήμιο του Yale και κορυφαίος ειδικός στα θέματα πατρότητας στις Η.Π.Α. και η Marsha Kline Pruett, MSL, είναι τακτική καθηγήτρια στο Smith School for Social Work και έχει πραγματοποιήσει σε πανεθνικό επίπεδο στις Η.Π.Α μια έρευνα σταθμό με θέμα την συν-ανατροφή των παιδιών.

Το ζεύγος Pruett έχει δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια και ζουν στη Μασαχουσέτη.

Λίγα λόγια για την οργάνωση ΓΟΝ.ΙΣ.

Έχει στόχο την προώθηση των καλών πρακτικών, στην κοινή ανατροφή των παιδιών ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές. Από το 2011 λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων από εθελοντές Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Δικηγόρους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικούς, Παιδοψυχολόγους παρέχοντας όχι μόνο ενημέρωση αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών στα μέλη του.

Απευθύνεται σε γονείς που βρίσκονται εντός ή εκτός γάμου ή σε διάσταση και οι υπηρεσίες παρέχοντες με μια μικρή ετήσια συνδρομή (30€) χωρίς να υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός.

Επίσης παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανοιχτή ομάδα συνάντησης γονιών που την συντονίζουν ειδικοί εθελοντές κάθε Πέμπτη19:00-21:30.

Τέλος, στις δράσεις της οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται: Ομιλίες και ημερίδες ενημέρωσης, σχολές γονέων με το υπουργείο παιδείας, ενημερώσεις σε σχολεία,  εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης και πολιτισμού για τα παιδιά και με τα παιδιά  (Παιδοδιαδρομή, Μικρόπολη), συμμετοχή στο συνήγορο του παιδιού, κέντρο στήριξης οικογένειας.

Το βιβλίο «Δυο γονείς για την ανατροφή του παιδιού»  προέκυψε μέσα από την ανάγκη για βιβλιογραφία όπως μας εξήγησε η Μαίρη Γεωργιάδου, συντονίστρια στο ΓΟΝ.ΙΣ. Το βιβλίο αφορά την ανατροφή των παιδιών και το πώς να μεγαλώσουν οι γονείς τα παιδιά μέσα από  τη συν-εργασία μεταξύ τους. «Ο γάμος είναι εργασία» όπως λέει χαρακτηριστικά και στις ενημερώσεις που κάνει. «Το κλειδί είναι η συνεργασία. Η σχέση πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό, την εκτίμηση, την υποστήριξη και την συνεργασία των γονιών για τους κοινούς σκοπούς και στόχους».

Ο άντρας και η γυναίκα είναι διαφορετικά όντα, με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης στα θέματα οικογένειας. Για παράδειγμα η μητέρα είναι ο φροντιστής και πιο ευαίσθητη στα θέματα της ψυχολογίας του παιδιού. Ο πατέρας είναι αυτός που ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και την κοινωνικότητα. Αυτές λοιπόν οι δυο προσωπικότητες θα πρέπει να συνεργαστούν.  Θα πρέπει να αποδεχτεί ο ένας τον άλλο σαν διαφορετική οντότητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί σαν ομάδα, συν-εργατικά.

Κάθε κεφάλαιο έχει να κάνει με την ανατροφή του παιδιού και τη συνεργασία των γονιών. Για παράδειγμα

  • Τι γίνεται με τον ερχομό του παιδιού, γιατί μπορεί να μην νιώθουμε ευτυχισμένοι μετά τον ερχομό του;
  • Πως διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται;
  • Γιατί είναι αναγκαία για τα παιδιά η παρουσία και των δύο γονέων και η καθημερινή αλληλεπίδραση με το μπαμπά και τη μαμά;
  • Πώς να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον συν-ανατροφής για τα παιδιά σας
  • Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανατροφή των παιδιών μας και πως μπορούμε να τα φροντίζουμε από κοινού;
  • Γιατί τα ζευγάρια θα πρέπει να αποφεύγουν τον επιμερισμό εργασιών μέσα στην οικογένεια κατά πενήντα – πενήντα;
  • Πως μπορεί να διαφωνεί το ζευγάρι με έναν υγιή τρόπο;  Ποιοι είναι οι κανόνες υγιούς διαπραγμάτευσης, αποτελεσματικής επικοινωνίας και ποιος είναι ο «υγιής ανταγωνισμός»
  • Πώς να εκτιμάτε τη συμβολή του συζύγου σας και να διατηρείτε ζωντανή και ενδιαφέρουσα τη σχέση σας μαζί του
  • Επίσης, συζητιούνται θέματα πειθαρχίας, ύπνου, ταΐσματος.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην αποφυγή του διαζυγίου

Εν κατακλείδι είναι ένα ρεαλιστικό βιβλίο, γραμμένο από δυο επιστήμονες μέσα από το ρόλο τους ως γονείς, συγκεκριμένο, άμεσο και πρακτικό. Δεν θα διαβάσετε για θεωρίες με γενικά παραδείγματα. Αντίθετα, θα διαβάστε ενδεικτικούς διαλόγους που θα είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα σ’ αυτούς. Θα μαθαίνεται πολλά για την σημασία της συμμετοχής και των δύο γονιών στην ανατροφή του παιδιού, και την υγιή εξέλιξη τους μέσα στην οικογένεια. Απευθύνεται σε τόσο σε γονείς όσο και σε ειδικούς της ψυχικής υγείας (συμβούλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργού κτλ) και νομικούς.

Είναι ένα βιβλίο που μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο ή να ανατρέχετε στα κεφάλια του για ιδέες και συμβουλές όποτε το χρειάζεστε. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε ανέκδοτα, κουίζ, ερωτήσεις και λύσει για γόνιμο διάλογο με τον/την σύζυγο σας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

 «Μακροχρόνιες μελέτες στις Η.Π.Α και σε άλλες δυτικές χώρες αποκαλύπτουν ότι η ευτυχία του ζευγαριού αρχίζει να μειώνεται μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού μέχρι τα δεκατέσσερα του χρόνια και παρά τη φθίνουσα πορεία της σχέσης τους, τα ζευγάρια θεωρούν ότι το καλύτερο που έχουν κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι τα παιδιά τους, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιβράβευση στη ζωή τους».

«Η ανατροφή και φροντίδα του παιδιού είναι ένστικτο και δεν είναι αποκλειστικά θηλυκού γένους… Πολλοί άντρες αποσύρονται και δεν διεκδικούν αυτό που τους αναλογεί σε σχέση  με το παιδί τους, συχνά λόγω της αγάπης τους προς τη σύζυγο και την επιθυμία τους να μην επεμβαίνουν στις ιδιαίτερες στιγμές της με το παιδί».

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να χωρίσετε ως ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν χωρίζετε ως γονείς. Όσοι λοιπόν δεν τα βρήκατε μέσα στο γάμο, μπορείτε μετά το διαζύγιο να γίνεται καλύτεροι γονείς.

Το βιβλίο  μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ΜΚΟ ΓΟΝ.ΙΣ.

Αιόλου 102, Αθήνα

Για ερωτήσεις καλέστε στο:
210 3251850

Website: www.gonis.org.gr
Email: info@gonis.org.gr