psy

Τι είναι το Ψ-Δίκτυο και σε ποιους απευθύνεται

Το Ψ-Δίκτυο ξεκίνησε ως μια ιδιωτική πρωτοβουλία, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας χαμηλού κόστους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γενικότερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εν μέσω της οικονομικής κρίσης και όλων αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δυναμικό δίκτυο ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι μέσα από τα ιδιωτικά τους γραφεία διαθέτουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών την εβδομάδα για να  παρέχουν τις υπηρεσίες τους κάτω από την ομπρέλα του Ψ-Δικτύου. Με άλλα λόγια, το Ψ-Δίκτυο δεν έχει μια και μόνο έδρα, αντιθέτως λειτουργεί από τους ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους των θεραπευτών που συνεργάζονται με αυτό, και βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές τις Αττικής.

Οι υπηρεσίες του δικτύου αυτού απευθύνονται σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος των συνεδριών που παρέχονται σε ιδιωτικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το Ψ-Δίκτυο απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες ή σε άτομα με αναπηρία.

 

Πότε και πώς συστάθηκε

 

Το Ψ-Δίκτυο ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2012 από μια ιδέα της Δρ. Ιουλίας Παπάζογλου για παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η ιδέα αυτή άρχισε να εξελίσσεται όταν ήρθαν σε επαφή και συντονιστήκαν ως ομάδα έξι ψυχολόγοι, που είναι και τα συν-ιδρυτικά μέλη του Ψ-Δικτύου, οι Βίκυ Κούμπου, Άννα Κούρτη, Φωτεινή Μαυρομάτη,  Τάνια Μπαγέρη, Ιουλία Παπάζογλου και Μαργαρίτα Πετεινάκη.

Μέσα από πολλές συζητήσεις και με σκοπό να υποστηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι, γρήγορα έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη για συνεργασία και με άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θα προσφέρουν υποστήριξη από διαφορετικά σημεία της Αττικής.

Σημαντικό στοιχείο στο όραμα για τη δημιουργία του Δικτύου, ήταν η δέσμευση όλων από κοινού πως οι θεραπευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται δε θα υστερούν σε ποιότητα - δεοντολογία και επαγγελματισμό – παρά το χαμηλό τους κόστος που κυμαίνεται από 10 έως 25 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του θεραπευόμενου. Για να διασφαλιστεί αυτό, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο αρχών που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται αλλά και τα χαρακτηριστικά των επαγγελματιών που τις προσφέρουν.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2013 το Ψ-Δίκτυο πήρε σάρκα και οστά, επεκτείνεται συνεχώς και παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλο και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Παράλληλα, η ομάδα του Δικτύου δραστηριοποιείται αρθρογραφώντας γύρω από θέματα ψυχικής υγείας σε συνεργασία με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που απευθύνονται στο κοινό, ενώ συμμετέχει και σε επιστημονικά συνέδρια με παρουσιάσεις και εργαστήρια.

Υπηρεσίες που παρέχονται από το Ψ-Δίκτυο

 

Σήμερα, το Ψ-Δίκτυο πέρα από τα έξι ιδρυτικά μέλη, που προσφέρουν και αυτά τις θεραπευτικές τους υπηρεσίες, έχει άλλους 14 συνεργάτες εκ των οποίων 13 ψυχολόγοι και 1 ψυχίατρος. Με αυτήν την ομάδα των 20 επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο σύνολο, έχουν ξεκινήσει θεραπευτικές διαδικασίες από τις οποίες κάποιες έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι αριθμοί, τόσο των συνεργατών, όσο και των ανθρώπων που μαθαίνουν για το Δίκτυο και το προσεγγίζουν αναζητώντας να λάβουν τις υπηρεσίες του, αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από την επαρχία, τόσο από υποψήφιους συνεργάτες όσο και θεραπευόμενους, και έτσι είναι στα άμεσα σχέδια να επεκταθούν οι δραστηριότητες του Δικτύου και πέρα από την περιοχή της Αττικής. 

Προς το παρόν, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Ψ-Δίκτυο είναι: συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ζεύγους, γονέων και οικογένειας, ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός εφήβων και ενηλίκων και ψυχιατρική διάγνωση και φαρμακευτική θεραπεία εφήβων άνω των 16 ετών, ενηλίκων, καθώς και ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών μέσω Skype από κάποιους θεραπευτές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται για παράδειγμα, όταν  ο θεραπευόμενος βρίσκεται εκτός Αττικής, είτε έχει κινητικό πρόβλημα ή άλλη αναπηρία.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Ψ-Δίκτυο έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Η συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία που παρέχεται διαρκεί για 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες των 50 λεπτών. Υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, για έναν ακόμη κύκλο με άλλες 12 συναντήσεις, σε περιπτώσεις για τις οποίες αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το Ψ-Δίκτυο παρέχει βραχεία συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του.  

Αρθρογράφος

Συμβουλευτική Ψυχολόγος