×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Μια θεραπευτική  τεχνική δημιουργίας και εξέλιξης εσωτερικών εικόνων

Το  Neuroimaginative GestaltingNIG  είναι μια πρωτότυπη μέθοδος συστημικού τρόπου εργασίας στην ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική,  σε ατομικές συνεδρίες και  ομάδες.

Την  ανέπτυξε η  Eva Madelung και εξελίχθηκε  περαιτέρω από την Barbara Innecken. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να ενσωματωθεί  η συστημική προσέγγιση στην ατομική

Θεραπεία και συμβουλευτική.  

Το N.I.G δίνει την δυνατότητα στο άτομο να εξωτερικεύει εσωτερικές εικόνες, σχετικές με κάποιο θέμα  (οικογενειακές σχέσεις, αναζήτηση λύσεων, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, διαχείριση  συγκρούσεων, κλπ)  και  να τις επεξεργαστεί αλλάζοντας  κυριολεκτικά  προοπτική.  

Έτσι κάποιος  μπορεί να μάθει να κοιτάει τις συνθήκες της ζωής από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να βρίσκει λύσεις,  να βλέπει  μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου  και να αντιληφθεί βιωματικά βασικές διαστάσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Είναι μια συστημική μέθοδος που απελευθερώνει την δημιουργικότητα τόσο των θεραπευτών όσο και των πελατών τους και υποστηρίζει την ανακάλυψη και την αξιοποίηση των προσωπικών εφοδίων του καθένα.

 Το Neuroimaginative GestaltingNIG  συνδυάζει στοιχεία από τις ακόλουθες θεραπείες:

·           NLP  (Bandler/Gindler)

·           Βραχεία θεραπεία εστιασμένη στη λύση του Steve  de Sharer

·           Υπνοθεραπεία Milton  Ericson

·           Σχολή οικογενειακής θεραπείας της Heidelberg (systemic-constructivist model)             

·           Oικογενειακές αναπαραστάσεις (constellation)   Bert Ηelliger (φαινομενολογία)

·           Θεραπεία σώματος & εικαστική θεραπεία

Η λέξη “neuro αναφέρεται στο γεγονός ότι όταν διεργαζόμαστε  με αυτό τον τρόπο  εσωτερικές εικόνες προκαλούνται αποτελέσματα νευρο-ψυχολογικά, όπως και στο NLP. 

 Ο όρος imaginative (ευφάνταστος, εφευρετικός) υποδηλώνει ότι στην όλη διαδικασία η έμφαση είναι στην έκφραση μέσω της δημιουργίας εικόνων. Επιπλέον  της γλωσσικής περιγραφής, έχουμε και εκπροσώπηση με εικόνες. Επίσης είμαστε σε εγρήγορση σε σχέση τόσο με τα ασυνείδητα σωματικά σήματα όσο και τα ασυνείδητα σήματα που περιλαμβάνουν οι εικονικές αναπαραστάσεις.

Με τον όρο gestalting (τέλεια μορφοποίηση) υπονοείται η μεταφορά ενός  εσώτερου καλλιτέχνη/δημιουργού  ο οποίος χρησιμοποιεί εσωτερικές και εξωτερικές προϋποθέσεις που βοηθούν στην ανάδυση ενός κατάλληλου/ ταιριαστού προτύπου ζωής.

Τα 3 βασικά Xαρακτηριστικά  του NIG

-       Το άτομο δημιουργεί με το μη κυρίαρχο χέρι του (αριστερό για τους δεξιόχειρες) αυθόρμητα σκίτσα εσωτερικών εικόνων για τον εαυτό του  ,τη λύση κλπ.

-       Τα τοποθετεί στον χώρο και  διαδοχικά στέκεται επάνω τους.   Όταν στέκεται  πάνω σε αυτά  στα σκίτσα το άτομο  είναι  συνδεδεμένο με το σώμα ως πηγή έμπνευσης και παρατηρούμε την αναπνοή ,τη στάση του σώματος, το βλέμμα ,αλλά και συναισθήματα ,κινήσεις κ.λ.π. ( όπως στις constellations). Αυτές είναι οι λεγόμενες συνδεδεμένες θέσεις

-       Χρησιμοποιούμε  και  ένα λευκό χαρτί που αντιπροσωπεύει μια  γνωστική/νοητική θέση, αποστασιοποιημένη και ουδέτερη. Όταν στέκεται σε αυτή την θέση το άτομο παρατηρεί , καθρεπτίζει  ως  ουδέτερος – αποσυνδεδεμένος παρατηρητής, ως σοφός σύμβουλος. Αυτή είναι η λεγόμενη αποσυνδεδεμένη θέση ή meta -position

Με τη δημιουργία εικόνων, την φυσική  πράξη της εξωτερίκευσης τους και με το να σταθεί επάνω τους, η πελάτισσα ή ο πελάτης βιώνει άμεσα το πώς ορισμένες εικόνες επηρεάζουν τα συναισθήματά και την κατάσταση της ύπαρξης της/του.

Από την άλλη πλευρά βιώνει, μέσω της ευαισθητοποίησης του σώματος, τα αποτελέσματα της αναπαράστασης στην αρχική εικόνα, κάτι που πάλι έχει επίδραση στην συναισθηματική κατάσταση του και αντιστρόφως.

Έτσι, μέσα από την κυκλική αλληλεπίδραση μεταξύ των στοιχείων της πραγματικότητας, μια ψυχική πραγματικότητα κατασκευάζεται κάτι που μπορεί να έχει μια θετική, μόνιμη επίδραση στην προοπτική του ατόμου για τη ζωή του και το πώς αισθάνεται.  

Bibliography: 

Eva Madelung and Barbara Innecken (2004). Entering Inner Images- A creative Use of Constellations in Individual Therapy, Counseling, Groups and Self –Help. Carl-Auer International

Tags: 

Αρθρογράφος

Κοινωνική Λειτουργός, Συστημική Θεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος