×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σε όλους μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το 3ο τεύχος του περιοδικού «Ψυχολογικές Γνώμες» και χαίρομαι ιδιαίτερα που αποκτά ολοένα και περισσότερους αναγνώστες αλλά και συγγραφείς που μοιράζονται τη γνώμη τους με όλους εμάς.

Σ’ αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο της Μαρίας Κωσταλά για την κινηματογραφοθεραπεία (cinematotherapy) και να μάθετε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η παρακολούθηση μιας ταινίας (ειδικά στα πανέμορφα θερινά σινεμά) αλλά και πως μπορεί να δράσει θεραπευτικά.

Επίσης διαβάστε το επίκαιρο άρθρο της Δήμητρας Μιχαλοπούλου για την οικονομική κρίση και την ανεργία καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Μάθετε για την ψυχολογία του ανέργου, το ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια και η κοινωνία καθώς και για το πως μπορούμε να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στη κρίση και στην ανεργία που χαρακτηρίζει την εποχή στην οποία ζούμε.

Η Ειρήνη Πική και η Ελευθερία Καββαδία μας μιλούν για τη βία στη χώρα μας, για το πώς να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο και τις διαστάσεις που έχει λάβει, αλλά κάνουν και αναφορά στα είδη της βίας και για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Επειδή όμως δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα και να σκεφτόμαστε αρνητικά. Η Όλγα Παπατριανταφύλλου μας εξηγεί τι είναι η θετική ψυχολογία, πως εφαρμόζεται στην ψυχοθεραπεία, στο coaching και την εκπαίδευση.

Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης μας εξηγεί τι είναι η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, ποιο το σκεπτικό και η λειτουργίας της, μας μιλά για τα διλλήματα του ανθρώπου, για τη μοναξιά αλλά και το νόημα της ζωής που καλούμαστε να ορίσουμε ο καθένας για τον εαυτό του, ενώ τέλος αναφέρεται στο ρόλο του θεραπευτή και στο πως μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προχωρήσουν στο μονοπάτι της ζωής με μεγαλύτερη ελευθερία και πληρότητα.

Για το τέλος κρατήσαμε ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή σας και έχει σαν τίτλο «Δυο Γονείς για την Ανατροφή του Παιδιού». Είναι ένας οδηγός που έβγαλε με την βοήθεια εθελοντών ο ΜΚΟ ΓΟΝ.ΙΣ και είναι γραμμένος από δυο εξαιρετικούς Αμερικανούς επιστήμονες.  Το θέμα του είναι η συνεργασία των γονιών και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο μεγάλωμα των παιδιών.

Περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και με χαρά να φιλοξενήσουμε τα δικά σας άρθρα στις σελίδες του περιοδικού.

 

Και σε αυτό το τεύχος έχετε τη δυνατότητα να διαβάστε τα βιογραφικά των συγγραφέων αλλά και να βρείτε όπως πάντα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο ευρετήριο.

Πριν σας ευχηθώ καλή ανάγνωση και καλές βουτιές, θυμηθείτε ότι δίνοντας το e-mail σας μπορείτε να λαμβάνετε κάθε καινούργιο τεύχος του περιοδικού αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.

Καλή σας ανάγνωση λοιπόν και καλές βουτιές!

 

Φιλικά,

Παρουσίαση Βιβλίου: “ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: «Δυο γονείς για την ανατροφή του παιδιού» από τη μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση(MKO) ΓΟΝ.ΙΣ.

Η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία: Το Σκεπτικό και η Λειτουργία της

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται κυρίως στη άποψη της υπαρξιακής ψυχολογίας ότι οι άνθρωποι είναι οντολογικά μόνοι στον κόσμο. Αυτή η αίσθηση της μοναξιάς μας οδηγεί εμάς τους ανθρώπους στην συνειδητοποίηση πως τίποτα δεν έχει πραγματικά νόημα από μόνο του σ’ αυτήν τη ζωή.

Θετική Ψυχολόγια στης Ψυχοθεραπεία, το Coaching και την Εκπαίδευση

H θετική ψυχολογία είναι ο νέος κλάδος της ψυχολογίας που έχει μεγάλη κληρονομιά και μικρή ιστορία.

 

Η ιστορία της αρχίζει το 1996 όταν ο Martin Seligman γίνεται πρόεδρος του ΑPA. Ο Seligman είπε ότι η ψυχολογία μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο επικεντρώθηκε στα προβλήματα των ανθρώπων, την ψυχοπαθολογία και την ίαση των ασθενειών.

 

Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί αλματώδεις προσπάθειες έγιναν για την κατανόηση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχολογικών διαταραχών.

Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η βία είναι ένα διαχρονικό και πολυπρόσωπο φαινόμενο, βλ. σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, οικονομική και λεκτική βία. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μια πολύ διαδεδομένη πραγματικότητα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί1.

Οικονομική Κρίση - Ανεργία και Αντιμετώπιση των Ψυχολογικών Συνεπειών της

Η οικονομική κρίση είναι πλέον γεγονός, και η έννοια της βρίσκεται συνεχώς παρούσα καθημερινά τόσο στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους όσο και στη σκέψη μας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οι επιπτώσεις του αντανακλώνται σε διαπροσωπικό και ατομικό επίπεδο.

Το Σινεμά ως Μορφή Θεραπείας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που αισθανόμαστε την ανάγκη να παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες; Η πιο αυτονόητη απάντηση είναι πως μας προσφέρουν μία διέξοδο από τις καθημερινές μας σκοτούρες, ενώ αποτελούν μία καλή ομαδική ψυχαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα όμως με τη νέα τάση της ψυχολογίας, το cinema-therapy, ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα οι κινηματογραφικές ταινίες:


 

Subscribe to RSS - Τεύχος #3