×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Kαλό μήνα σε όλους. Συνεπείς στο ραντεβού μας ετοιμάσαμε το δεύτερο τεύχος του Περιοδικού «Ψυχολογικές Γνώμες».

Σʼ αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πορτογάλου ψυχαναλυτή António Coimbra de Matos για την απόλαυση και την ματαίωση, και για το πώς στη σύγχρονη κοινωνία η ντροπή αντικατέστησε την ενοχή, σε επιλογή και μετάφραση κειμένου της Αθηνάς Ψυλλιά.

Ακόμα, η Λία Πατέρα παρουσιάζει στους γονείς τρόπους για αποτελεσματική πειθαρχία μιας και όπως τονίζει στο άρθρο της, «το παιδί έχει ανάγκη την πειθαρχία, ώστε να γνωρίζει και να εναρμονίζεται με κάποιους κανόνες συμπεριφοράς και να αποκτά σταδιακά συναίσθηση ευθύνης για τις πράξεις του και τα αποτελέσματα αυτών».

Ο Νίκος Tσάμης καταπιάνεται με το θέμα της αγάπης και των ανθρώπινων σχέσεων με αφορμή το βιβλίο του Ζύγκμουντ Μπάουμαν «Ρευστή αγάπη». Μας μιλάει για το πώς ο σημερινός άνθρωπος δημιουργεί εξαρχής δεσμούς χαλαρούς, ώστε κάθε φορά που αλλάζουν οι περιστάσεις να μπορούν να λύνονται εύκολα, γρήγορα και δίχως πόνο, υποφέροντας ουσιαστικά από την τοξική, διαβρωτική «Ρευστή Αγάπη». Ο homo consumens βρίσκει την ολοκλήρωσή του στον homo sexualis.

H Αιμιλία Αξιωτίδου μας αναλύει το κεντρικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στις διατροφικές διαταραχές. Μέσα από την εμπειρία της, μας εξηγεί ότι τα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι οικογένειές τους έχουν έντονα θέματα εμφάνισης και επίτευξης στόχων. Επίσης, παρατηρεί πως οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επιρροή που τους ασκούν οι οικογενειακές αλήθειες, εξαιτίας μιας προσδοκίας που τις βαραίνει σε όλη τους τη ζωή και που τις θέλει να συμβιβάζονται πιο πολύ και να σέβονται περισσότερο τους άλλους.

H Φωτεινή Μιχαλάκη- Δερνίκου ερευνά τη σχέση ομοιοπαθητικής και συστημικής ψυχοθεραπείας, τον συμπληρωματικό τους ρόλο, ενώ κάνει αναφορά για τα οφέλη της μεταξύ τους συνεργασίας. Επίσης, αναφέρεται στη θεραπεία με τα ιάματα Bach που βοηθούν στη διαδικασία βελτίωσης κάποιων συναισθηματικών καταστάσεων αλλά και στο να ενισχυθούν ιδιότητες των ασθενών όπως π.χ. αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια, φοβίες και κατάθλιψη.

Ακόμα, σʼ αυτό το τεύχος μπορείτε να ενημερωθείτε για σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να διαβάσετε στον Πίνακα Ανακοινώσεων για το που και το πως μπορείτε να βρείτε χώρους εργασίας και συνεργασίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο εξωτερικό αυτοί οι χώροι είναι γνωστοί ως Coworking Spaces, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα ως συνεργατικοί χώροι ή ως Εναλλακτικοί Χώροι εργασίας.

Τέλος, στο τρέχων τεύχος έχετε τη δυνατότητα να διαβάστε τα βιογραφικά των συγγραφέων αλλά και να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο ευρετήριο.

Περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και με χαρά να φιλοξενήσουμε δικά σας άρθρα στις σελίδες του περιοδικού.

Καλή σας ανάγνωση!

Φιλικά,

 

 

Ομοιοπαθητική Θεραπεία και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Ο Ομοιοπαθητικός γιατρός συμβάλλει στη Ʃυστημɩκή οɩκογενεɩακή ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας.
 
Φάνηκε χρήσιμη η προσωπική μας εμπειρία από τη εφαρμογή της συστημικής και ομοιοπαθητικής θεραπείας πρώτα στον εαυτό μας και στα μέλη της οικογένειας μας πριν αποφασίσουμε να την εφαρμόσουμε στους ασθενείς μας.
 

Ρευστή Αγάπη

Ο Άντονι Γκίντενς διάσημος κοινωνιολόγος και εισηγητής του “τρίτου δρόμου για το σοσιαλισμόˮ στο βιβλίο του “H Μεταμόρφωση της Οɩκεɩότηταςˮ αναφέρεται στην “καθαρή σχέσηˮ.
 

ANTONIO COIMBRA DE MATOS: Για την απόλαυση και την ματαίωση

Ο Αντόνɩο Κουίμπρα ντε Μάτος υπήρξε από τους πρώτους ψυχαναλυτές στην Πορτογαλία.
 
Στα 82 του χρόνια, εξακολουθεί να εργάζεται δέκα ώρες την ημέρα. Υπήρξε καθηγητής μου στο μάθημα της "ψυχοπαθολογίας του παɩδɩού καɩ του εφήβου", στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας το 1992.
 

Ο Ρόλος της Οικογένειας στις Διατροφικές Διαταραχές

Η ιστορία κάθε γυναίκας με διατροφική διαταραχή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι το σώμα αντιπροσωπεύει τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να πούμε μιας μακριάς αλυσίδας συμπεριφορών και στάσεων που αλληλοεπηρεάζονται αντίστοιχα.

Η Αποτελεσματική πειθαρχία στα παιδιά

Η πειθαρχία είναι μια από τις πρωταρχικές διαπαιδαγωγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους και από τα συχνά ερωτήματα στους παιδοψυχολόγους.


 

Subscribe to RSS - Τεύχος #2