Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η λέξη ‘σεξ’ σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, ανασύρει 2.490.000 αποτελέσματα μέσα σε 0.34 δευτερόλεπτα. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη πληροφόρησης γύρω από το σεξ, αλλά η δυσκολία να διαχειριστεί και να αξιολογήσει ο αναγνώστης, τον τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Δουλεύοντας με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, γνωρίζω πολύ καλά την ισχυρότατη αρνητική επίδραση που έχει η παραπληροφόρηση στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, θεωρώ υποχρέωση των επιστημόνων να επικοινωνούν στο ευρύ κοινό τα επιστημονικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.

Είναι ιδιαίτερα σύνηθες να ερωτώμαι τι είναι «φυσιολογικό», αν κάτι είναι «σωστό», ή αν κάτι άλλο «πρέπει». Άλλωστε τα θέματα που άπτονται της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, συνήθως, συνοδεύονται από δογματισμούς, γενικεύσεις και ηθικούς κανόνες. Όμως, ο ρόλος της επιστήμης της σεξολογίας είναι άλλος. Είναι η μελέτη, η παρατήρηση και η κατανόηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσα από ερευνητικές εργασίες. Ως εκ τούτου, ο ρόλος των επιστημόνων είναι να γράφουν σύμφωνα με σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα, να κρίνουν τη μεθοδολογική επάρκεια των μελετών, να συνθέτουν τα αποτελέσματα των μελετών, και σε αυτή τη βάση να εκφράζουν την άποψή τους. Αυτόν τον στόχο προσέγγισα με το βιβλίο ‘100 μικρές σεξουαλικές αλήθειες’.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 100 διαφορετικά ερωτήματα γύρω από το σεξ, τα οποία απαντώνται μέσα απο ισάριθμα μικρά και κατανοητά κείμενα, στα οποία παρουσιάζω, συνθέτω και σχολιάζω τα ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Το ερωτήματα καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων κατηγοριοποιημένων σε 6 ενότητες, που περιλαμβάνουν α) από το φλερτ ως το σεξ, β) γάμος, εγκυμοσύνη και σεξ, γ) απειλές για τη σεξουαλική ευχαρίστηση, δ) σεξουαλική λειτουργία γυναικών, ε) σεξουαλική λειτουργία ανδρών, ζ) ερωτικά βοηθήματα, πορνό φαντασιώσεις.

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο, μπορεί να έχει συμπυκνωμένη την πιο πρόσφατη γνώση που μας έχει δώσει η επιστήμη της σεξολογίας κατά την τελευταία δεκαετία. Η απλότητα με την οποία έχει γραφτεί προορίζει το βιβλίο για το γενικό κοινό αλλά και για επαγγελματίες υγείας.

Αρθρογράφος

Ψυχολόγος