Η δουλειά μου ως ψυχοθεραπεύτρια και συμβούλου ψυχικής υγείας στηρίζεται στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα του ανθρώπου. Η κίνηση έχει σχέση με το παρόν και δεν έχω κάποιες συγκεκριμένες ιδέες για το πώς πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Πιστεύω στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έρχεται με ένα δυναμικό στη ζωή. Πολλές φορές αυτό το δυναμικό δεν το γνωρίζουμε, δεν το κατακτούμε και δεν το εξωτερικεύουμε. Η Χοροθεραπεία αποκαλύπτει και ενεργοποιεί αυτό το δυναμικό με σκοπό την αυτοθεραπεία, διότι ουσιαστικά η θεραπεία έρχεται από μέσα μας.

Η πορεία της ζωής μου με οδήγησε να ακούσω και να εμπιστευτώ όλα αυτά που δεν μπορούσα να εκφράσω λεκτικά, αλλά που το σώμα μου «φώναζε». O ψυχικός πόνος μού δημιουργούσε σωματική, αλλά και ψυχική ακαμψία, τρόμο, πανικό, αρρώστια. Όλα όσα δεν μπορούσαν να λεχθούν, σωματοποιούνταν και δημιουργούσαν συμπτώματα.

H ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις που σε φέρνουν αντιμέτωπο με τους «δαίμονές» σου, με τα θεριά σου. Θέλουν να σε έχουν με το μέρος τους. Άλλωστε αυτό έχουμε συνηθίσει, αν και θεριά, αυτά μας είναι οικεία. Τυχεροί σε όσους έχουν την ευκαιρία να αντικρύσουν αυτά τα θεριά στο δρόμο τους, να τα αντιμετωπίσουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το αντάμωμα. Αισθάνεσαι να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου, αισθάνεσαι να αδειάζεις, ένα κενό, αδύναμος μπροστά στα θεριά που σε κατοικούν. Ο πόνος είναι δυνατός, αφόρητος, θέλεις να κλάψεις, να φωνάξεις, μα τίποτα δεν βγαίνει πια, γιατί έχεις εξαντληθεί. Νομίζεις ότι στέρεψες, ότι δεν έχεις βούληση, νομίζεις ότι τα θεριά είναι πιο δυνατά από σένα. Τα έχεις θρέψει τόσα χρόνια. Και τότε μέσα στην αδυναμία σου, στο απόλυτο τίποτα, ορθώνεσαι, το σώμα ξυπνάει σαν από λήθαργο, θεριά και οι δαίμονες ξαφνικά έχουν συρρικνωθεί. Και τότε ζητάς βοήθεια.

Αυτήν τη βοήθεια τη βρήκα μέσα από μια πορεία πολλών χρόνων στο χώρο της Ψυχοθεραπείας, της Ψυχανάλυσης και της Χοροθεραπείας. Όταν πλέον είχα ανταμώσει και αντιμετωπίσει όλα αυτά που ασυνείδητα με διακινούσαν και με τρόμαζαν, αυτά αποδυναμώθηκαν μπροστά στη δική μου δύναμη που, με το πέρασμα του χρόνου, οι δάσκαλοί και θεραπευτές μου εντόπισαν και μου ενέπνευσαν. Χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλες και όλους αυτούς που με βοήθησαν στο να αντλήσω δύναμη μέσα από τον ίδιο μου τον εαυτό.

Έτσι, μετά από ένα μεγάλο και πολυτάραχο ταξίδι, που βέβαια, όταν αρχίσει δεν τελειώνει, δημιούργησα το Κέντρο Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ. Στόχος ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων και εργαστηρίων, η προσφορά ατομικών και ομαδικών συνεδριών Χοροθεραπείας και Συμβουλευτικής Υποστήριξης που έχουν σαν στόχο την αυτοβελτίωση του ατόμου χρησιμοποιώντας την κίνηση. Η κίνηση είναι ζωή, είναι η έκφραση της ψυχής και του νου. Το σώμα είναι ο καθρέφτης που απεικονίζει την πραγματικότητά μας, χωρίς τις παραμορφώσεις του νου.

Η θεραπευτική αξία του χορού αποτέλεσε τη βάση για την εδραίωση της Χοροθεραπείας στον 20ό αιώνα. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη. Η επιστημονική έρευνα στον χώρο της Χοροθεραπείας ολοένα διευρύνεται. Στην Ελλάδα η Χοροθεραπεία εφαρμόζεται από το 1987, ενώ το 1993 ιδρύθηκε η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος (http://www.gadt.gr). Το 2018, η Ένωση συνδιοργάνωσε, μαζί με την European Association of Dance Movement Therapy (EADMT), το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χοροθεραπείας με μεγάλη προσέλευση ειδικών από όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροκινητκής Θεραπείας (EADMT), για να θεωρείται κάποιος επαγγελματίας χοροθεραπευτής, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ένα τριετές μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χοροθεραπείας, που περιλαμβάνει προσωπική θεραπεία, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική εξάσκηση και εποπτείες. 

Σημαντική για τη δουλειά του χοροθεραπευτή είναι η ενσυναίσθηση που θα του επιτρέπει να καθρεφτίζει, να αντηχεί, να παρατείνει, να ακολουθεί ή και να διευρύνει την κίνηση του θεραπευόμενου. Ο χοροθεραπευτής δεν καθρεφτίζει μόνο την κινητική συμπεριφορά του θεραπευόμενου, αλλά και τη συγκινησιακή ουσία αυτής της κινητικής συμπεριφοράς.

Η Χοροθεραπεία αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας μέσω κίνησης. Είναι μια από τις θεραπευτικές μεθόδους μέσω Τέχνης, όπως η Μουσικοθεραπεία, η Δραματοθεραπεία και η Θεραπεία μέσω Εικαστικών Τεχνών. Στην Χοροθεραπεία το εργαλείο μας είναι η κίνηση, η οποία εκφράζει, όσα το στόμα διστάζει να πει. Συχνά το μυαλό και οι σκέψεις μας λειτουργούν ως τροχοπέδη των επιθυμιών μας. Η καθιστική ζωή, αδρανοποιεί το σώμα και μαζί την ψυχή και τον νου, καθώς βρίσκονται σε στενή σχέση μεταξύ τους. Τα ασυνείδητα και καταπιεσμένα συναισθήματα δημιουργούν ασθένειες.

Μια συνεδρία, ατομική ή ομαδική, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των ατόμων. Συνήθως υπάρχει ένα λεκτικό μέρος, δηλαδή συζήτηση, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συνεδρίας, αλλά το κύριο μέρος το καταλαμβάνει η κίνηση. Άλλοτε χρησιμοποιούμε μουσική και άλλοτε όχι, ακολουθώντας έτσι τον ρυθμό μέσα μας που μας δια-κινεί και συν-κινεί.

Στη χοροθεραπεία, δεν περιοριζόμαστε σε στερεότυπα χορευτικά βήματα, αλλά μέσω της προσωπικής κίνησης του ατόμου, δίνουμε χώρο και χρόνο να διακινηθούν αισθήσεις, εικόνες, συναισθήματα, τα οποία αποτελούν το αυθεντικό υλικό του καθενός μας. Στην συνέχεια μέσω του λόγου, ή και της ζωγραφικής, δίνουμε νόημα σε αυτά που διακινήθηκαν μέσα μας. Το σώμα έχει μνήμη, δεν ψεύδεται, δεν ξεχνά.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την σχέση με το σώμα μας, αποκτούμε κινητική και ψυχική ευλυγισία, συνειδητοποιούμε και ισορροπούμε τις συγκρούσεις μέσα μας, αποφορτίζουμε το άγχος, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και ενισχύουμε την ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους.

Ελάτε στη Χοροθεραπεία όταν:

  • Η λογική δεν σας πάει πιο πέρα.
  • Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν ό, τι βιώνετε και αυτό σας δημιουργεί προβλήματα.
  • Γνωρίζετε αρκετά για τον εαυτό σας, όμως τον αισθάνεστε ξένο.
  • Αισθάνεστε ότι σας λείπει η αυτοπεποίθηση.
  • Έχετε δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους.
  • Αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένοι.
  • Υποφέρετε από ψυχοσωματικά προβλήματα (άγχος, πανικοί, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές).
  • Θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση με το σώμα σας.

Η Χοροθεραπεία, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως π.χ. σε παιδιά, εφήβους, σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, σε εξαρτημένους από ουσίες, σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Επίσης, χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική, στην αντιμετώπιση των νευρώσεων, καθώς και για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Μπορεί να είναι βραχείας ή μακράς διαρκείας και να εφαρμοστεί ως αυτόνομη, παράλληλη ή συμπληρωματική με λεκτική θεραπεία.

Επίσης απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να επανασυνδεθούν με τον πραγματικό τους εαυτό. Όταν η ψυχή δεν πονάει, το σώμα ηρεμεί, όταν το σώμα γαληνεύει, η ψυχή χαίρεται και απολαμβάνει το δώρο της ΖΩΗΣ. Χορεύοντας τον «χορό της ζωής» του, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της, γνωρίζει τον εαυτό του και τους άλλους, μπορεί να ζήσει ελεύθερα, χωρίς συγκρούσεις, και με χαρά, γιατί η κινητική έκφραση και ο χορός είναι εμπειρίες χαράς.

Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής, ενσυναίσθησης και στήριξης, στόχος μας είναι να ξαναβρούμε και να χαρούμε την αυθεντικότητα και μοναδικότητά μας. 

Ευχαριστώ όλες και όλους που με εμπιστεύονται σε αυτό το χοροκινητικό ταξίδι, αφουγκραζόμενοι αυτά που μας δια-κινούν και μας συν-κινούν.

Για συναντήσεις ενημέρωσης και πληροφορίες κατόπιν ραντεβού: 69 49 789 764

Δεν απαιτείται προηγούμενη χορευτική εμπειρία ούτε άρτια φυσική κατάσταση. 

Ανώτατο όριο συμμετοχών σε βιωματικές ομάδες 8 άτομα. Πριν την συμμετοχή σας σε βιωματική ομάδα, προτείνεται μία συνάντηση γνωριμίας.

Αρθρογράφος

Χοροθεραπεύτρια