×

Warning message

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

 

Η Ιππόλυση, έφερε πριν δέκα χρόνια στην Ελλάδα τη μέθοδο αυτογνωσίας, μάθησης, εξέλιξης και ψυχοθεραπείας με τη βοήθεια των ιπποειδών.

Η μέθοδος αυτή, ξεκίνησε στην Αμερική και τώρα εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα σε 40 χώρες του κόσμου από ειδικά πιστοποιημένους συντονιστές. Τα άλογα – γαϊδούρια – μουλάρια, είναι όντα ευγενή με ανεπτυγμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Είναι φυτοφάγα θηράματα. Συνεργάζονται πάνω από 10.000 χρόνια με τους ανθρώπους – θηρευτές.

Γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε στιγμή οι σαρκοφάγοι θηρευτές - άνθρωποι μπορεί να τα σκοτώσουν, έχουν αναπτύξει εξαιρετική αντίληψη για την πρόθεση των ανθρώπων. Παρακολουθώντας τις ανεπαίσθητες αλλαγές του μυϊκού συστήματος, της θερμοκρασίας και τις πολύ γρήγορες μικροσυσπάσεις των μυών των ανθρώπων (οι νευροεπιστήμες μας λένε ότι όλα αυτά καθορίζονται από το ασυνείδητο του ανθρώπου X – low road, χωρίς τον έλεγχο του συνειδητού C – high road) διαβάζουν το τι συμβαίνει σε επίπεδο συναισθημάτων στους ανθρώπους ακόμα κι αν αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση των συναισθημάτων αυτών. Τα ιπποειδή αλληλεπιδρούν με το ασυνείδητό μας, αποφεύγοντας τις αντιστάσεις της λογικής σκέψης. Είναι βιωματική μέθοδος μάθησης, κατανόησης και αλλαγής δυσλειτουργικών μοτίβων, που απελευθερώνοντας καθηλωμένες (από προηγούμενες εμπειρίες) δυναμικές επιτρέπει την προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη.

Μέσα απ’ αυτό το «διάβασμα» διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους, δίνοντας έτσι σήματα στο συνειδητό, αλλά και στο ασυνείδητο πεδίο των ανθρώπων.

Εκτός δηλαδή από το «καθρέφτισμα» δημιουργούν μέσα από την κίνησή τους, καταστάσεις που αναπαριστούν τον τρόπο που βιώνει το άτομο τις σχέσεις, τα όρια, την αντίληψη της πραγματικότητας και την ερμηνεία αυτής. Έτσι, δίνουν την ευκαιρία αναδιάρθρωσης δυσλειτουργικών επαναλαμβανόμενων τρόπων αντίληψης και ερμηνείας της πραγματικότητας. Οι δραστηριότητες μάθησης, αυτογνωσίας και εξέλιξης απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν τη ζωής τους.

Οι ψυχοθεραπευτικές δραστηριότητες απευθύνονται σε όλο το φάσμα ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Όλα τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους μπορούν να βοηθηθούν από τα ιπποειδή.

Η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα στο μετατραυματικό σύνδρομο. Ποιες καταστάσεις όμως προέρχονται από τραύμα; Μήπως οι φοβίες δεν έχουν στη ρίζα τους τραύμα; Η κατάθλιψη; Η ινομυαλγία; Οι πονοκέφαλοι; Οι διαταραχές πέψης; Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις;

Το τραύμα είτε είναι στην εμβρυακή ζωή, είτε στην παιδική ή αργότερα επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τον τρόπο που την ερμηνεύουμε ως εκ τούτου και τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται.

Ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους και το περιβάλλον; Η δυνατότητα μας να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, το πόσο διεκδικούμε, ονειρευόμαστε, θέτουμε στόχους, το πώς βάζουμε όρια ή όχι. Όλα αυτά εξαρτώνται από τα τραύματα που μπορεί να μην θυμηθούμε ποτέ. Τα άλογα δεν ενδιαφέρονται για το τι θυμόμαστε ούτε για τις δικές μας ερμηνείες. «Βλέπουν» το τραύμα και συνδιαλέγονται μ’ αυτό διορθώνοντας τις δυσλειτουργικές συνάψεις που έχει δημιουργήσει στο παρελθόν. Ακόμα κι αν ο άνθρωπος δεν θυμηθεί, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η διόρθωση γίνεται και αυτό το διαπιστώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους. Συνήθως μας λένε: «δεν κατάλαβα τι συνέβη, αλλά βλέπω πως αντιδρώ διαφορετικά στη ζωή μου, δεν πνίγομαι από αρνητικά συναισθήματα και χαίρομαι θέτοντας τα όριά μου. Σαν να μου πήρε το άλογο τον φόβο, σαν να μου εμφύσησε το ότι ΑΞΙΖΩ».

Τα ιπποειδή – δάσκαλοι και θεραπευτές της Ιππόλυσης έχουν τα ίδια περάσει τραυματικές εμπειρίες και έχουν εμπειρία ζωής. Ήρθαν σε εμάς όταν για λόγους υγείας δεν ήταν πια χρήσιμα για τις συνήθειες εργασίες τους. Τους δόθηκε χώρος και χρόνος να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας τους, να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να θελήσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Οι συντονιστές δράσης είναι πιστοποιημένοι στη μέθοδο, άνθρωποι από τον χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχίατρος, ψυχολόγος) από τον χώρο των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της κτηνιατρικής. Όλοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην ψυχολογία των ιπποειδών.

Αρθρογράφος