Είμαστε μια ομάδα εθελοντών από τη Θεσσαλονίκη που ξεκινήσαμε το 2012 το μη κερδοσκοπικό σωματείοTherapy Dogs, και μέχρι σήμερα παραμένουμε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρίες, με το πρόγραμμα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων ή ΑΑΤ (Animal Assisted Therapy). Η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων ορίζεται ως μία κατευθυνόμενη παρέμβαση που έχει έναν κλινικό στόχο, στην οποία το ζώο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Η ΑΑΤ είναι σχεδιασμένη για να προωθεί τη βελτίωση στην σωματική, την κοινωνική, τη συναισθηματική ή και τη γνωστική λειτουργία. Μπορεί να είναι είτε ομαδική είτε ατομική. Αυτή η διαδικασία καταγράφεται και αξιολογείται. Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρόλο που εμείς είμαστε όλοι εθελοντές, λειτουργούμε με επαγγελματισμό και σεβασμό προς την αναπηρία.

Ουσιαστικά όλες οι επονομαζόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, ναρκομανείς, φυλακισμένοι, ηλικιωμένοι, κ.α., ωφελούνται από αυτή την θεραπεία. Η δική μας ομάδα έχει επικεντρωθεί στην αναπηρία. Επισκεπτόμαστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικά σχολεία, ιδρύματα, άσυλα, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κατόπιν δικής τους πρόσκλησης.

 Συνεργαζόμαστε με το τμήμα Τεκαν της ΕΛΕΠΑΠ, το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία «Αγ. Δημήτριος», το 1ο ΙΕΕΕΕΚ Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και το Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το κάτι άλλο». Παλαιότερα επισκεπτόμασταν την «Αμυμώνη» (Σύλλογος για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες) και ένα πρόγραμμα του Δήμου Καλαμαριάς. H πιο πρόσφατη συνεργασία μας είναι με το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», για άτομα με ψυχικά νοσήματα.

Η ομάδα μας απαρτίζεται από τη Μαρία Στογιάννη, η οποία είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και υπεύθυνη της εκπαίδευσης και ένταξης των σκύλων θεραπείας στην ομάδα, τον Γιάννη Σταματίου, που είναι ο υπεύθυνος κτηνίατρος για τους σκύλους θεραπευτές, την Εύα Ξυγαλά, που είναι επίσης θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, τις ειδικές παιδαγωγούς Γεωργία Τατσίδου και Κωνσταντίνα Κίτσιου, την εργοθεραπεύτρια Έλενα Κούνδουρου και τη ψυχολόγο Γ. Σωτηρίου

Όλοι οι σκύλοι θεραπείας της ομάδας μας είναι ημίαιμοι και αυτό γιατί απλά, δεν χρειάζεται να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή. Πρέπει όμως οπωσδήποτε, να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές, βάση των οποίων γίνεται η επιλογή, εκπαίδευση και ένταξή τους στο πρόγραμμα μας. Για τα παραπάνω υπεύθυνοι είναι οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων της ομάδα μας www.4dogs.gr. Όλα τα κριτήρια μας είναι αντίστοιχα του παγκόσμιου οργανισμού petpartners.org και είναι αναρτημένα, αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας www.therapydogs.gr.

Πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η εθελοντική, αλλά καθόλα επαγγελματική δράση, στηρίζεται οικονομικά, αποκλειστικά από εμάς. Αν κάποιος θα ήθελε να γνωρίσει την δράση μας και να βοηθήσει μπορεί να βρει τους τρόπους συνδρομής στην ιστοσελίδα μας www.therapydogs.gr.

Αρθρογράφος