Καλό μήνα με καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση.

Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε για το πως γίνεται η «Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων» από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Therapy Dogs. Τα ζώα είναι πολύτιμα στη βελτίωση της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας, καθώς και στη γνωστική και κοινωνική λειτουργία.

Επίσης, διαβάστε για την ομάδα Playback Ψ, του Λάμπρου Γιώτη, όπου στις  παραστάσεις οι θεατές μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους και μια ομάδα εκπαιδευμένων  ηθοποιών τις αναπαριστούν στη σκηνή. Είναι ένα είδος διαδραστικού θεάτρου που ενισχύει τους δεσμούς ατόμων που ανήκουν σε μια κοινότητα.

Ακόμα, έχουμε ένα άρθρο της Φωτεινής Λουκαρέα για την «Χαρτογράφηση του γενεογράμματος με εικόνες και χρώματα». Είναι σημαντικό να δούμε πως η τέχνη συμβάλλει στην κατανόηση της προσωπική ιστορίας του καθενός.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο είναι της Κωνσταντίνας Νούσια, για τον «Φυσιολογικό Τοκετό και την τεχνική VBAC (κολπικός τοκετός μετά από καισαρική)». Μπορεί όλοι να αναγνωρίζουμε τη σημασία του τοκετού στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά ίσως να μην γνωρίζουμε τις πιθανές ψυχολογικές προεκτάσεις, όπως επιλόχειο κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, που συχνά σχετίζονται και με την καισαρική, καθώς επίσης, τη δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική.

Ενημερωθείτε μέσα από το άρθρο της Ευγγελίας Γαλανάκη για τις «Αρετές της μόνωσης στην παιδική ηλικία». Αυτή η παραμελημένη ερευνητικά όψη της μοναξιά στην παιδική ηλικία αλλά και τόσο σημαντική.

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε το εμπεριστατωμένο άρθρο του Μιχάλη Καλλιφρονά για τις «Γονεϊκές δεξιότητες και την ενσωμάτωση στην παιδική ηλικία. Θεωρητικά ζητήματα και πρακτική: Μια ανθρωπιστική προσέγγιση».

 

Καλή σας ανάγνωση.

Φυσιολογικός τοκετός και VBAC - Κολπική Γέννηση Μετά από Καισαρική

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία αποτελούν ορόσημα για τη ζωή της γυναίκας. Από κορίτσι αναγεννιέται σε άλλο ρόλο, σε αυτόν της Μητέρας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα βιώσει η κάθε γυναίκα την εμπειρία  μετάβασής της προς την μητρότητα  επηρεάζει την ίδια, το μωρό, την οικογένεια, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Γονεϊκές δεξιότητες και ενσωμάτωση στην παιδική ηλικία

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


 

Οι αρετές της μόνωσης στην παιδική ηλικία

Μόνον όταν είναι μόνο του (δηλαδή, με την παρουσία κάποιου) μπορεί το παιδί να ανακαλύψει τη δική του προσωπική ζωή.

Winnicott (1958/1965, σ. 34)

Χαρτογραφώντας το Γενεόγραμμα με εικόνες και χρώματα

Η συμβολή της τέχνης στην κατανόηση της προσωπικής ιστορίας

 


 

Subscribe to RSS - Τεύχος #9